Pre prípady domáceho násilia sú sviatky rizikovým faktorom

29.03.2005 Celý región

Počas sviatočných dní, takých ako sú veľkonočné, je zvýšené riziko výskytu prípadov domáceho násilia. Na tento paradox poukázala koordinátorka poradne občian...
Počas sviatočných dní, takých ako sú veľkonočné, je zvýšené riziko výskytu prípadov domáceho násilia. Na tento paradox poukázala koordinátorka poradne občianskeho združenia (OZ) Pomoc obetiam násilia v Prešove Alena Molčanová. Podľa jej niekoľkoročných skúseností sa často dni, keď sú i viacgeneračné rodiny pokope, stavajú príležitosťou na ventilovanie a vyhrotenie konfliktov v spolužití.

Podobný varovný názor zastáva aj Eva Sopková z OZ Pro Familia z Humenného. Podľa jej dlhodobých poznatkov negatívne konanie, častokrát s povahou trestnej činnosti, smeruje v rodine najčastejšie proti starým osobám, ženám a deťom.
Čoraz viac zverejnených prípadov trestných činov takejto povahy na Slovensku pripisuje Sopková veľmi dobrej platnej legislatíve. Tzv. latentnosť, skrytosť domáceho násilia sa odbúrava. Za spáchanie trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby je minimálna sadzba od dvoch do ôsmich rokov. OZ Pro Familia zaznamenalo za rok 2004 475 prípadov domáceho násilia.
Inou štatistikou disponuje podľa zástupcu krajského policajného riaditeľa v Prešove Jána Pivovarníka polícia. Z celkového počtu bezmála 15 300 trestných činov zaznamenaných políciou v kraji v roku 2004 malo asi 1500 charakter násilnej trestnej činnosti. Z nich 93 naplnilo právnu podstatu domáceho násilia, pričom 57 sa stalo v domácnosti a 46 na verejnosti. Iba dva prípady nemali dohru v podobe väzobného stíhania. V tomto roku polícia eviduje 97 prípadov domáceho násilia.
Od 1. marca 1998 funguje policajná linka dôvery na prešovskom telefónnom čísle 051/77 312 22. Za jej použitie volajúci platí. V roku 2004 zaznamenali na ňu 50 volaní, v tomto roku zatiaľ 13. Pivovarník si najviac cení to, že nebola sťažnosť na činnosť polície po tom, čo niekto na linku zavolal. Všetky hovory sa archivujú počas desiatich dní.
(jj)
 

Vyberte región

mark